Douglas Bennett House

Proposals for the redevelopment of Douglas Bennett House

We are proposing to redevelop Douglas Bennett House, the 1970s four-storey building located on Windsor Walk and backing onto the Maudsley Hospital campus, at Denmark Hill.

Douglas Bennett House has not been used for some time as it no longer meets the standards required for a modern mental healthcare building and we need to invest in new accommodation which can provide our patients with the right environment in which to receive treatment.

Our vision is to ensure that everyone requiring inpatient mental health care is treated in a modern, state of the art environment and Douglas Bennett House will be the first step in the trust’s vision to develop a high-quality mental health estate.

The proposed new inpatient building will accommodate six 18-bedroom adult acute mental health wards, one specialist 17-bedroom neuropsychiatry ward and one specialist 18-bedroom ward for patients with eating disorders.

We have worked with staff and local partners, including commissioners, to determine which existing adult acute wards, from across the trust, could make use of the new accommodation. A decision about which inpatient beds will move into the new accommodation will be taken following a service change public consultation sometime in 2020.

Our project architects, IBI Group, are specialists in designing mental health facilities and have taken a considerable amount of time over the last few years to develop the plans, including working with clinical staff throughout the process.

Planning consultation and submission of application

In December last year two public exhibition events were organised, as well as staff drop-in sessions, to provide people with the opportunity to provide their comments and feedback on the plans. This feedback has helped us to shape the proposals and the architects have also been working closely with the council to ensure that the plans contribute positively to the Camberwell Grove conservation area and address some concerns from neighbours in relation to height and design.

Read the public exhibition information

Following our consultation programme, we submitted a planning application to Southwark Council in April 2019. Following recent feedback from planning officers and our neighbours, we have made some additional amends to the application, mainly relating to the design of the building. These changes can be summarised as:

  • revision of the proposed design of the Windsor Walk side of the building to better fit in with the characteristics of the surrounding historic buildings on the street
  • further design changes to the east, north and west sides of the building
  • revised landscaping plans which include secure staff cycle parking and the relocation of visitor cycle parking

You can view the planning application documents by visiting Southwark Council’s planning portal and searching for the reference number ‘19/AP/1150’.

Next steps

Following the submission of amendments to the planning application, Southwark Council is running a further 14-day public consultation for people to have their say on the revised plans.

Once this consultation period has ended, we expect the application to be considered by the council’s planning committee later in 2019.

If you have any questions or comments on the proposals, then please don’t hesitate to get in touch:

Email: dbh@londoncommunications.co.uk
Phone: 020 7612 8481

Website Design by ConsultSMB